Spoor Express 1 jg. 4

Ondertussen sporen we reeds een maand door het nieuwe schooljaar. De “nieuwe juf” van begin schooljaar is ondertussen “mijn juf” en nieuwe leerlingen zijn nu al dikke vrienden. Tijd dus voor een eerste nieuwsbrief waarin we verslag uitbrengen over de voorbije maand en onze plannen voor de komende maand uiteenzetten.

Vakantiewerken
Wanneer alle kinderen met vakantie zijn, hebben schilders en werklui tijd en plaats om kleine en grote klussen in de school uit te voeren. Zo werden de ramen aan de straatkant geschilderd en alle ramen gepoetst. In de klas van juf Chris W. en juf Els werd alle muurbezetting verwijderd en vernieuwd. Er werd ook geschilderd bij juf Karla en juf Ingrid. Het nieuwe (4de) digitale bord werd geïnstalleerd, de speelweide kreeg een grondig onderhoud, er verschenen silhouetten op de speelplaatsmuur en de picknicktafels werden gemonteerd. Bovendien kreeg de turnzaal een nieuwe dakbedekking. Behalve vakmensen staken ook heel wat vrijwilligers, meesters en juffen en ook het oudercomité de handen uit de mouwen. Dankjewel iedereen. Het resultaat mag gezien worden.

Octopuspaal
Voor onze schoolpoort blinkt reeds enkele weken een grote “octopuspaal”. Hij is geverfd in fel geel en paars om zo veel mogelijk op te vallen. Zo waarschuwen ze bestuurders dat ze in de buurt van een school zijn. Die weten dan dat ze extra voorzichtig moeten rijden zodat de kinderen veilig kunnen fietsen en wandelen. Net voor de paal is er de “zoen- en zwaaizone”. Hier kan je de kids veilig afzetten. Parkeren mag hier niet, stilstaan om te zoenen en zwaaien wel. Even stoppen voor de schoolpoort is dus uit den boze. Je belemmert zo het verkeer en hier kinderen laten uitstappen is echt niet veilig.

Vakantiecircus
Josse, Fried, Rik, Kobe, Nette en Mit zijn echte clowns en acrobaten. Tijdens de zomervakantie organiseerden ze in hun tuin een circusvoorstelling voor de familie. De inkomcentjes, 9€79, schenken ze aan de Caprioolkinderen in Ethiopië. Die hebben reeds laten weten dat ze dit enorm lief vinden.

Nog meer verkeersnieuws
Omdat we echt zeer bezorgd zijn omtrent de veiligheid van onze en jullie kinderen, plannen we samen met de andere Lierse scholen, een projectweek “zichtbaarheid in het verkeer”. Je zal hier later nog meer over vernemen. Tijdens de schoolraad van 20 september jl. werd een aanpassing aan het schoolreglement goedgekeurd. Vanaf 1 november tot 1 maart is het dragen van een fluovest verplicht. Dit geldt voor fietsers, voetgangers en autogebruikers. De vestjes blijven ook op de speelplaats aan. Hol nog niet naar de winkel, want net voor de herfstvakantie krijgen alle kinderen een mooi en gratis exemplaar.

Nieuwe juffen en meesters
Zoals we tijdens de voorbije infoavond reeds verduidelijkten, zijn er enkele wijzigingen in de klasverdelingen en verwelkomen we ook enkele nieuwe juffen. Bij de kleuters helpt juf Elly op maandag en vrijdagvoormiddag in de klas van juf Tilly of juf Griet. Ook juf Els ondersteunt in de klas van juf Griet maar op dinsdagen woensdagvoormiddag. Juf Karin helpt bij juf Tilly op dondervoormiddag. En juf Nancy vind je meestal bij juf Gerd en juf Ingrid. Tot slot lopen er ook regelmatig kinderverzorgsters stage in de verschillende kleuterklassen. In de lagere school heeft meester Tim dit schooljaar geen vaste klasgroep. Hij zorgt voor ondersteuning in alle klassen. Juf Gerda en juf Caroline geven onze anderstalige nieuwkomers een taalbad in onze OKAN-klas (onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers). Op donderdag vind je juf Karin ook in het eerste leerjaar. Op vrijdag verzorgt ze samen met meester Michael de zwemlessen. Al deze knappe koppen kan je bewonderen aan onze fotomuur bij het bureel.

Het Spoor Speelt
Ondanks het herfstweer het voorbije weekend was het toch weer erg gezellig tijdens “het Spoor Speelt”. Eendjes of pakjes vissen bij de juf, een spelletje spelen bij de meester, een balletje gooien in het kraampje van de zesdeklassers, zelfs in weer en wind was het superplezant. En tussendoor kon je opwarming zoeken bij een hapje en tapje van het oudercomité. Dankjewel voor jullie bezoekje en bijdrage en een supermerci aan de meesters, juffen en ouders voor al die helpende handen.

Valies en Mareis vinden een ei
Op 13 september was de vlinderklas er als de kippen bij om mee te genieten van het theaterstuk "Het ei". Deze try-out was een verrassing voor de jarige Fee uit de muizenklas. Niets vermoedend stapte zij met een kroon op haar hoofd de zaal binnen. De voorstelling begon en na enige aarzeling riep ze blij:"Mareis is mijn mama, echt waar!". Mama was in haar opzet geslaagd en de grappige belevenissen van Valies en Mareis met schaap, koe, varken en de boerin konden de kinderen wel bekoren. Het werd zelfs muisstil tijdens het weg- en terug toveren van het ei. Deze goocheltruc was een raadsel, zelfs voor de juffen die meestal toch altijd alles gezien hebben! Met een pannenkoekenlied van de boerin kwam de voorstelling tot zijn einde. De echte pannenkoeken waren enkel voor de klasgenootjes van Fee. Smakelijk!

AVI (Analyse van Individualiseringsvormen)
Naar aanleiding van een vraag vanuit het oudercomité vertellen we hier graag wat AVI is en hoe je dit correct kan bepalen. AVI-toetsen zijn testen waarmee het leesniveau van de kinderen kan worden vastgesteld. Het gaat hier enkel over de technische leesvaardigheid en geeft dus geen indicatie over de mate waarin de lezer ook begrijpt wat hij leest. Aangezien dit genormeerde testen zijn is het belangrijk dat het toetsen op een vastgesteld tijdstip gebeurt, nl. begin oktober en in februari. De leerlingen moeten een aantal  woorden en een tekst juist lezen binnen een bepaalde tijd. Het resultaat wordt dan omgezet in AVI-niveaus. Bij de eerste afname van de AVI-test bezorgen we nog een aparte brief met een overzicht welk niveau een kind op welk tijdstip moet behalen. Deze testen staan los van de methoden die in de klas gebruikt worden.

Papieren zakdoekjes
Dankzij mama Ann hebben we reeds een tijdje een enorme voorraad papieren zakdoekjes. Die komen enorm van pas bij het snuiten van de neusjes en het schoonvegen van de mondjes. Dankuwel hiervoor. Natuurlijk blijft het nodig om alle kinderen een eigen “stoffen” exemplaar mee te geven in de boekentas.

Scholenveldloop
Op woensdag 22 september was het de 22ste editie van de scholenveldloop en het was een groot succes. Er was veel volk, zowel om te kijken als om te lopen. Zelf hebben 2 mensen een gouden medaille gewonnen. Het was goed weer en iedereen was goed gemutst. Christophe 6B

Appel, peer, dag meneer, … (uit de bijtjesklas)
Maandag zijn we naar de markt geweest. Op ons boodschappenlijstje stonden appelen, peren, bananen, druiven en pruimen. De kleuters mochten mee het fruit uitzoeken op de markt. En natuurlijk mochten ze ook zelf bestellen en betalen. Ondertussen keken we nog rond welke groenten ze daar verkochten, maar eh...daar waren er best wel moeilijke bij hoor, zoals praprika of pampoenen. Ook de bloemkolen leken zo verdraaid erg op sla. En boontjes, zijn die nu klein en wit of lang en groen...? Nu ja, onze bijtjes hebben nog wat tijd vooraleer ze de beste hobbykok van Vlaanderen zullen worden... Terug in de klas hebben we over het fruit geleerd: schillen, klokhuis, pitjes, tros, sappig, zoet, zuur,... en dat druiven niet aan een appelboom groeien, hadden we onderweg nog gezien. Welk fruit nu eigenlijk het lekkerste is ? Daar geraken we voorlopig niet uit, want we vinden het allemaal even lekker en het is GEZOND! Voor ons mag het elke dag tutti-frutti-dag zijn! Er staan nog heel wat fruit-activiteiten op ons programma: knutselen, schilderen, tellen, kleuren,spelletjes, verhaaltjes, versjes, fruitsla maken, en nog veel meer. Wie nog een leuk boekje of spelletje ivm het thema heeft, mag het gerust meebrengen naar de klas.

Pistache
Bonjour, je suis Pistache. Pistache is een muis die enkel Frans spreekt en sinds dit schooljaar af en toe eens binnen springt in het eerste tot en met vierde leerjaar. Ze brengt liedjes, spelletjes en oefeningen mee. Zo kunnen deze kinderen reeds van in het eerste leerjaar op een ongedwongen wijze proeven van deze taal. En ze vinden het… très amusant.

Grootouderfeest
Een ontmoeting met de grootouders plannen we op woensdag 17 november. Later meer hierover.

Rapporten
Op vrijdag 29 oktober mag je het eerste rapport verwachten. We werken vanaf dit jaar met attituderapporten, leerlingenrapporten en puntenrapporten. Wat dit inhoudt, lees je in een aparte brief die vooraan in het rapport zit.

Luizenalarm
Wanneer er in de klas van je kind lastige luizen opduiken dan brengen we jullie zo snel mogelijk op de hoogte d.m.v. een grappige luizensticker in de agenda of op de over- en weermap. Controleer op dat ogenblik grondig de haartjes en gebruik indien nodig de luizenkam. Hou dit zeker enkele dag vol. Zet een vinkje op de sticker na controle. Zo weet de juf/meester dat jullie op de hoogte zijn van het luizenalarm. Samen krijgen we dat kriebelbeest wel onder de knie. Momenteel kriebelalarm in 2H!